Så här fungerar VPN-tjänsterna

När ett företag växer, kan det expandera till flera butiker eller kontor över hela landet och runt om i världen. För att saker och ting ska fungera effektivt behöver de personer som arbetar på dessa platser ett snabbt, säkert och tillförlitligt sätt att dela information mellan olika datornätverk. Resande medarbetare som säljare behöver ett lika säkert och tillförlitligt sätt att ansluta till sina företagsdator nätverk från fjärranslutna platser. Även på fritiden, människor vill hålla sina datorer säkra när på en obekant eller osäker nätverk.

En populär teknik för att uppnå dessa mål är en VPN (virtuellt privat nätverk). Ett VPN är ett privat nätverk som använder ett offentligt nätverk (vanligtvis Internet) för att ansluta fjärrplatser eller användare tillsammans. VPN använder “virtuella “-anslutningar som dirigeras via Internet från företagets privata nätverk eller en VPN-tjänst från tredje part till fjärrplatsen eller personen. VPN hjälper till att garantera säkerheten – alla som lyssnar på krypterade data kan inte läsa den.

För flera år sedan var det vanligaste sättet att ansluta datorer mellan flera kontor med hjälp av en hyrd linje. Hyrda förbindelser, såsom ISDN (Integrated Services Digital Network, 128 kbps), är privata nätverksanslutningar som ett telekommunikationsföretag kan hyra ut till sina kunder. Förhyrda förbindelser ger ett företag ett sätt att utvidga sitt privata nätverk utanför sitt omedelbara geografiska område. Dessa anslutningar utgör ett enda WAN-nätverk för företaget. Även om förhyrda förbindelser är pålitliga och säkra, är leasingavtalen dyra, och kostnaderna stiger när avståndet mellan kontoren ökar.

Idag är Internet mer tillgängligt än någonsin tidigare, och Internetleverantörer (ISP) fortsätter att utveckla snabbare och pålitligare tjänster till lägre kostnader än förhyrda förbindelser. För att utnyttja detta har de flesta företag ersatt hyrda förbindelser med ny teknik som använder Internetanslutningar utan att offra prestanda och säkerhet. Företag startade genom att etablera intranät, privata interna nätverk som endast är avsedda att användas av företagets anställda. Intranät ger fjärran kollegor möjlighet att arbeta tillsammans med tekniker som delning av fjärrskrivbord. Genom att lägga till en VPN kan ett företag utöka alla sina intranäts resurser till anställda som arbetar från fjärranslutna kontor eller deras hem.

På senare tid, personer som är intresserade av att säkra sin kommunikation över osäkra offentliga WiFi-nätverk och återstående anonyma under sina online-transaktioner har börjat prenumerera på betalda VPN-tjänster. Dessa tjänster fungerar mycket som företag VPN men gå igenom en VPN-leverantör för att nå Internet, snarare än via ett privat företag.

I den här artikeln beskrivs VPN-komponenter, teknik, tunnlar och säkerhet. Låt oss först utforska en analogi som beskriver hur en VPN kan jämföras med andra nätverksalternativ.